2023-09-29

Gud eller Fakta


Gud, Fakta eller Fakta om gud

Link to version in English

Det finnes mer enn fire tusen nålevende guder å velge mellom på verdensbasis, men i Norge er det stort sett varianter av guder med opprinnelse i Midtøsten vi trenger å forholde oss til. Det er Allah, Jahve og den siste i rekken, komposisjonen som kalles Treenighet. De går litt dårlig sammen fordi hver av dem hevder å være den eneste sanne.

Meningene er tildels sterke, men fakta er sparsomme. Gud er mange ord og begreper, men ord er billige. Det er mange fler av dem der de kommer fra.


Et er sikkert. En eller annen Gud er virkelig i tankene til mer enn halvparten av verdens innbyggere.

Det er derfor merkelig at ingen noen gang har levert noen definisjon, demonstrasjon eller dokumentasjon på gud. Det er mulig man må velge mellom selvbedrag eller fakta, som i historien om keiserens nye klær.




Sammendrag:

Hvis du har valgt en gud å tro på er han bare en av mange. Hvis du tror din Gud er rett, så har du dårlige odds mot alle de andre mulighetene. Tro kan neppe kalles mer enn et ønske i dette lotteriet.


Ordet tro betyr at du mangler fakta, men gjør et visst krav på å ha rett. Men å påstå at du har rett fordi du tror noe er en selvmotsigelse.

Men tro er essensen i religion.

En formalisert teologi, struktur for opplæring og misjonering, kollekt, tiende, kirkebygg, templer eller moskeer gir inntrykk at tro er noe overdrevet. Det virker mer som overbevisning om at tro er fakta.

Tro ser nesten ut som en  massesugesjon  og gud virker litt som en hildring, en illusjon. 

Men det var mine ord. Det finnes mange andre mulige ord til å beskrive både tro og gud. Men ord som antyder sannhet eller virkelighet er nok upassende i denne sammenhengen. 



Virkelighet,og begrensninger:

Følgende utredning forutsetter at det finnes en virkelighet. Det er et logisk axiom. Hvis det er usant følger at også gud er uvirkelig. Gud må være helt eller delvis til stede i denne virkeligheten. Jeg kan ikke trekke konklusjoner om andre virkeligheter. 

Men det ser ut som konklusjonene er generelle nok til å gjelde hvilken som helst av de eksisterende gudene i verden.



Logiske forutsetninger:

1 Du tilhører den majoriteten av verdens befolkning som tror på en eller annen gud. Du tror at bare din gud er sann.

Men du kan tro på feil gud, fordi:

2 Det det er alltid minst to andre muligheter:
a en annen gud er sann, b ingen gud er sann

3 Også "ingen gud er sann" kan være usann påstand.

Konklusjonen ingen gud er sann bygger bare på fravær av fakta om gud. 

Men alle påstander om gud er sann, er basert på fremlegg av ikke-eksisterende fakta. Å lage falske fakta er på en måte fusk og løgn.


Oppsummering av fakta om gud:

-Gud gjør ikke noe registrerbart arbeid.
-Ingen måte å sanse gud, hverken med eller uten måleutstyr
-Ingen tekniske eller taktiske beviser for guds eksistens.

-Det eksisterer myter, anekdoter og vitnesbyrd om gud.
-Noe av det som er nevnt over har vært gjenstand for fakta sjekk. Veldig mye er enten direkte feil, usannsynlig eller ikke bekreftet.
-Det finnes ingen samtidshendelser som tyder på at gud står bak begivenheter og hendelser, men noen mennesker tillegger naturkatastrofer en tolkning som guds straffedom. Oftest er samanhengen så søkt at få tar det alvorlig.


En av de viktigste tjenestene guder skal levere til menneskene er ulike velsignelser i dette livet eller i etter-livet. Litt hell, litt helse, litt kjærlighet. Velsignelse i dette livet kan måles med statistiske metoder, men ingen studier bekreftet noen slik velsignelse. Men her er det mulighet for at nye studier dukker opp ganske snart.

Men folk tror på gud nå, og det synes ubegrunnet.


Oppsummering av fakta om gudstro:

Det er unødvendig å bevise at det ikke er noen god grunn for å tro på gud. Selve ordet tro henviser på manglende faktagrunnlag.

Men mennesker i alle religioner har bundet livet sitt til gud på ulike måter. Selve ordet religion betyr faktisk å binde seg igjen, re-ligare. Så kanskje er det rett å se religion som en binding til en eller annen gud.

Det vi ser er at mange bøyer seg for sin Gud i en symbolsk underkastelse. Islam betyr visst også underkastelse. Mange gir offergaver. I dag er det gjerne i form av penger. Noen mennesker er villige til å ofre seg for sin Gud!

Vi ser også at religion utøver en viss systematisk inntrenging i andre menneskers liv. Misjonsarbeid og religiøs oppdagelse, påvirkning i politiske saker. Noen mennesker er villige til å gå så langt som å drepe for sin Gud.

Så avgjort, selv uten å behøve noen grunn er det mange som tar gud mer seriøst en fakta. 

Det er en ganske fordreid virkelighetsoppfatning. Det blir ikke helt feil å hevde at tro er utrohet mot eksisterende fakta.

Men igjen bare ord. Ord som prøver enten å avdekke eller tildekke fakta. Det er ofte vanskelig å si noe sant med ord.  Men det er en virkelighet som ikke forandres av ord vi bruker. Spriket mellom gudstro og fakta kan vanskelig kamufleres.


Jeg skal diskutere andre tilgjengelige ord under overskriften «Konsekvenser» litt lenger nede.



Diskusjon og konklusjon:

Tro på gud støttes ikke av fakta. Så mye er tatt ut av lufta at vi kan kalle det fri fantasi. Hvorfor mange flokker seg rundt slike illusjoner blir delvis bare gjetting.

Men en konklusjon er mulig på bakgrunn av der vi vet. Ingen grunn til å tro at gud er virkelig, men det kan likevel bli feil å bruke ordet uvirkelig om gud.

Gud blir på mange måter gjort virkelig av at mange tror. Han blir et spirituelt samlingspunkt. Religiøse ledere har fått tildelt et demokratisk ansvar for å forvalte en gammel kultur.

Så vi må se på Gud som en tradisjon og kirker, moskeer og templer som kultur institusjoner.

Men guds essens synes å være en notorisk evne til å unnslippe verifikasjon. Ingen fakta beviser at det virkelig finnes hverken gud eller guder. Det er myter og forestillinger. Guds karakterer har egenskaper som et fantom, uten virkelig substans

For øyeblikket er det så nær det er mulig å komme basert på eksisterende fakta. Gud er et teoretisk begrep uten fysisk substans.


Konsekvenser:

Jeg har brukt ulike ord som definerer gud som noe abstrakt. Noe på utsiden av den konkrete virkeligheten vi er kjent med. Ordet ånd peker vel i samme retning.

Alle brukbare ord vil antyde en avstand til fakta og virkelighet. Men ord er på billigsalg. Det er helt sikkert mange andre ord og begreper. Det er likevel vanskelig å se for seg at ord som betyr det motsatte er korrekt anvendt her. Ord som allmektig, mektig, kjærlig, sann eller virkelig synes upassende på den virkeligheten dette handler om.

Men jeg tenker at allestedsnærværende kanskje kan brukes på noe som opptar så mye plass både i tanker og samfunn.

Ord for tro kan vanskelig bli til visshet. Det å tro på gud må nødvendigvis medføre en viss uærlighet mot deg selv og dem du er glad i.

Hvis du oppdrar barna dine til å tro på gud kan det lett føre feil. Spesielt hvis troen avviker fra kjent virkelighetsoppfatning, eller inneholder åpenbare fakta feil. Da er det ikke lett å unnskylde seg med at du tror det er rett. 



Avslutning:


Jeg har brukt de personlige pronomene jeg og du.

Jeg har tenkt meg selv som ateist. Du er en teoretisk opponent som tror på en av de eksisterende gudene i verden. Men dette er jo bare en monolog. Det er mine tanker om noen av de eksistensielle spørsmålene i livet. Jeg synes det er logisk, men jeg har faktisk ikke lyttet godt til dine motargumenter. Det er jo en svakhet her.

Tro på gud er mer enn bare en mulig gud. Geografi og kultur er ganske bestemmende for hvilken gud du tror på. Multikulturelle samfunn har ofte en gudstro som følger subkultur eller familie. Tidlig læring og massiv påvirkning av tro på en spesiell gud er sannsynlig forklaring på det fenomenet.

Kan hende er gud noe vi tror på fordi det hører med til barnelærdommen og kulturen.

Et fritt og tilfeldig søk etter sannhet og fakta er muligvis umulig for noen mennesker.





Ingen kommentarer: